Dlaczego owoce liofilizowane są obecnie tak popularne

Dlaczego owoce liofilizowane są obecnie tak popularne

Przede wszystkim konsumenci uwielbiają je za atrakcyjne walory smakowe. Liofilizowane produkty zachowują oryginalny smak owoców w takiej postaci, w jakie zostały stworzone przez naturę. Mają podobny smak, jak owoce prosto z drzewa, znane nam z dzieciństwa. To samo dotyczy egzotycznych owoców. W formie liofilizowanej, mimo całego kompleksu technologii, masowego pakowania, transportu i przechowywania w magazynie i mają oryginalny i bardzo dobry smak, który zawsze jest intensywny. Co więcej: liofilizacja nawet poprawia smak owoców, a niektórym produktom nadaje nawet nowych i nieoczywistych nut smakowym.

Liofilizacja jako efektywny proces produkcyjny

Ta metoda przetwarzania nie zmniejsza użytecznych właściwości odżywczych owoców. Jak to przebiega? Ostrożnie, cząsteczka po cząsteczce, usuwana jest woda z żywności. Nie wpływa to negatywnie, ani nie niszczy molekularnych wiązań biologicznych.  Proces polega tylko i wyłącznie na całkowitym usuwaniu wilgoci. 

Technologia liofilizacji została wynaleziona prawie sto lat temu, ale obecnie proces ten jest ulepszony i przyspieszony. Obecnie liofilizacja jest nowoczesną technologią długotrwałego zachowania wartości odżywczej żywności za sprawą całkowitego odwodnienia w próżni z użyciem niskich temperatur.

Metoda ta opiera się na efekcie przejścia z lodu w parę bezpośrednio, z pominięciem fazy ciekłej. Ta zasadnicza różnica w stosunku do tradycyjnego suszenia owoców przez odparowanie. Pozwala to końcowym produktom zachować nie tylko smak, kolor i aromat, ale też atrakcyjny wygląd przez długi okres czasu.

Praktyczność owoców liofilizowanych

Liofilizowane produkty ważą bardzo mało, dlatego wygodne jest je zabieranie ich ze sobą wszędzie: noszenie pełnego kosza piknikowego dla kilku osób to żaden wysiłek. Bardzo dobrym pomysłem jest zabieranie ich na długie, piesze wyprawy, gdzie miejsce w plecaku jest niezwykle istotne. Dzięki temu podczas długich wędrówek możemy dostarczyć organizmowi niezbędnych wartości odżywczych z owoców, bez dźwigania ciężkiego plecaka.