Owoce liofilizowane w Twojej kuchni

Owoce liofilizowane w Twojej kuchni

Mimo doskonałych właściwości odżywczych owoce liofilizowane nie należą do najpopularniejszych składników diety, prawdopodobnie głównie z uwagi na cenę. Warto jednak przyjrzeć się bliżej produktom z tej kategorii, gdyż mogą być doskonałym uzupełnieniem wielu posiłków, pomocnym także w przygotowywaniu wartościowych dań. Czym właściwie są owoce liofilizowane, po jakie produkty warto sięgać, jak umiejętnie włączyć je do diety?

Czym są owoce liofilizowane?

Owoce liofilizowane powstają w specjalnym procesie liofilizacji, polegającym na odwodnieniu produktu poprzez sublimację. Ten sposób konserwacji uznawany jest za bezpieczny i dobrze zachowujący większość składników odżywczych, a także naturalny smak produktu. Dzięki temu owoce liofilizowane mogą być dostępne przez cały rok, bez względu na sezonowość wybranych produktów.

Które owoce liofilizowane warto kupić?

W sprzedaży można znaleźć wiele rodzajów owoców liofilizowanych. Przy wyborze, obok oczywistych preferencji smakowych ważne powinny być także:

– źródła produktu – najkorzystniejsze są owoce organiczne lub ekologiczne, nie ma wtedy obaw o szkodliwe substancje, które mogłyby zawierać,

– dostępność świeżych odpowiedników – zakup produktów liofilizowanych jest uzasadniony przede wszystkim poza sezonem, na przykład na maliny czy truskawki,

– konsystencja, jakość, trwałość oraz wielkość opakowania.

Warto wybierać produkty dobre jakościowo, dostarczające ważnych składników pokarmowych, mogące faktycznie wzbogacić i urozmaicić dietę.

Pomysły na owoce liofilizowane w codziennej diecie

Standardowe wykorzystanie owoców liofilizowanych to dodawanie ich do muesli, zup mlecznych czy deserów. Można przyrządzać na ich bazie wartościowe batony energetyczne czy proteinowe, mają bowiem atrakcyjny smak oraz konsystencję. Jednak zdrowych owoców liofilizowanych można używać także w sposób podobny do suszonych owoców czy bakalii – jako dodatek do wypieków, czy po prostu element samodzielnej przekąski.